Barnet Countryside Centre

Written by  Monday, 20 February 2012 00:00
Redevelopment plans Redevelopment plans
Noah’s Ark Childrens’ Hospice has received planning consent for reserved matters for their proposed redevelopment of Barnet Countryside Centre (the former Curriculum Centre) in Byng Road.

The proposals comprise: erection of a 6 bedroom children’s hospice with ancillary facilities, 26 car parking spaces and 2 x mini bus spaces, cycle, bin and re-cycling storage areas, two timber walkways, fencing, hard and soft landscaping and play areas, a drainage pond, footpath adjacent to Byng Road and an Environmental Centre. The application drawings and documents can be seen on LB Barnet’s Planning website (application ref B/04065/11).

...and this pushes the proposed Environmental Centre further into the Green Belt...

Outline planning consent for the scheme was granted in 2009, so the principles of land use and building in the Green Belt had already been established. The detailed scheme appears well-designed and thought through; the detailed landscape proposals are particularly welcomed.  However, we note that the latest consent includes an increased size for both buildings from that approved at outline stage and this pushes the proposed Environmental Centre further into the Green Belt.

Under existing national planning policy PPG 2 there is a general presumption against inappropriate development in the Green Belt.  New buildings are generally seen as inappropriate development unless it can be shown they are essential for ‘…outdoor recreation… and for other uses of land which preserve the openness of the Green Belt’.

In their report, planning officers said they considered that ‘…very special circumstances have been demonstrated to justify granting planning permission for the proposed development. The proposed hospice would replace existing old and derelict buildings on the site which themselves do not fall within the range of uses that are generally appropriate in the Green Belt.  Whilst the hospice is larger than the buildings it replaces, this would not be so significant such as to detract from the openness of character of this part of the Green Belt.

Indeed the design and appearance as indicated would enhance this part of the Green Belt and its siting would, compared to existing, allow for wider open public views through the site.

The proposal would maintain the existing nature reserve and the provision of the new countryside centre building would facilitate its continued existence and wider community use.’

Share this post

Submit to DeliciousSubmit to DiggSubmit to FacebookSubmit to Google PlusSubmit to StumbleuponSubmit to TwitterSubmit to LinkedIn

Leave a comment

Your email address will not be published
All comments are moderated so there is a delay before you see them on the site
The views expressed are not necessarily those of the Barnet Society

English French German Hindi Italian Polish Portuguese Romanian Russian Slovak Spanish Turkish Ukrainian
  • image
  • image
  • image